31 Mart 2010 Çarşamba

Social ROI: Intuition, Metrics, and Social Network Analysis | TalentCulture

Türkiye henüz iş zekasının bile toplam sahip olma maliyetini hesaplama çabasına girilmediği düşünülürse (zaten zor bir konu kabul etmek lazım), bu konu henüz ütaopya da olsa metrikleri bilmek açısından önemli. Lakin bir ölçüm tekniğini ama yanlış ama doğru ama eksik ortaya koyabilmek için önce ölçütleri, metrikleri koymak lazım. Birileride az çok düşünmüş koymuş, okuyup geliştirelim doğal olarak. Bence bu konu çok çok ileryecek, konunun iş dünyasına yansıması pozitif alanda olurken , sosyal arenada başka sıkıntılar getireceğini düşünüyorum.

Social ROI: Intuition, Metrics, and Social Network Analysis | TalentCulture

30 Mart 2010 Salı

Dashboard Gerçeği - The Vicious Cycle of Data Impoverishment

Bugün herkesin dilinde olan Dashboard kelimesi "Şeydan detaylarda gizlidir" şeklinde aslında çok önemli özellikler içermesi gerekmektedir, aksi takdirde aynen su an iş zekası marketinde olduğu gibi bir bilgi kirliliğine yol açıyor. Stephen bu makalesinde MSTR'nin dashboard'u üzerinden giderek yine bir takım gerçeklerin altını çiziyor. Eminim bir çok konuya hakim olmayan kişiler ancak okuduktan sonra evet doğru yorumu yapabiliyor fakat öncesi? Bir takım teknolojiler alındıktan sonra, nasilsa elimde var mantığıyla bakım, eğitim maliyetleri ve hepsinden de önemlisi kullanıcı tatmininden uzak implemente edilmek zorunda hissediliniyor. Oysa yeri gelip hata yapıldığı görülüp, gerçekten yol yakınken dönülmelidir. SAP BusinessObjects'in Xcelsius 'u 2005 yılında ilk markete geldiğinde flash önyüzü ve etkisi ile gerçekten bir etki yaratmakla beraber, bugün software dünyasında 4 yılda üzerine hiç bir şey konmadığını 5000 satır veriyi dahi performmanslı göstermediğini görüyoruz. Sözün özü "Technology enables business" yani teknoloji işi mümkün kılmak sözüne gönülden katılıyorum.

The Vicious Cycle of Data Impoverishment

Reputation Is Dead: It’s Time To Overlook Our Indiscretions

Özellikle Türk kültürü gibi sosyolojide "High-Context Culture" diye geçen bir kültür yapısında, kredibilite ve olumlu özgeçmişin son derece önemi var. Anadolu da köylerimizde halen sen kimin oğlusun deyip, sözle reputasyonla borç alınan bir ülkemiz var. Diğer yandan yazıyı okuduğunuzda öne sürülen değişen dünya, nesil ve facebook, LinkedIn vs. derken bu internet ortamında artık bazı çok önem verilen konuların yavaştan önemi olmayacağı vurgulanıyor. Bizim örneğimizde biraz daha zaman alsada daha şimdide böyle değilmi? Ben şahsen birinci gün isimle hitap eden yeni nesilden, kaykayla derse gelip anlattığı ile dinleyenleri büyüleyen 22 yaşındaki teknoloji dehalarına yurt içi yurt dışı bizzat görüp şahit oldum. Yazıya büyük oranda katılıyorum. Kendimi uzun bir süredir  zaten bu dünyaya da entegre etmek için özel gayret sarfediyorum, bencede iyi gidiyor, genetik sorun yaşamadım. Tavsiye ediyorum deniyin:)

Reputation Is Dead: It’s Time To Overlook Our Indiscretions

27 Mart 2010 Cumartesi

From Home to Social: The Evolution of Your Customer Data

Sosyal medyanın önümüzdeki dönemde Türkiye gibi aslında gelenekleri ve ananevi yaklaşımları ile bütünleşmiş bir ülkede dahi çok çok önemli bir aşamaya geleceğine inanıyorum. Üretim yapandan hizmet satana tüm büyük küçük kurumların bu döneme önceden hazırlanmalarını şimdiden önlem almalarında fayda var. Lakin iş zekasının yeni dönemdeki adı "social media intelligence" olarak da algılanabilinir. Unutmayali bir yerlerde sizin hakkınızda konuşuluyor ve yazılıyor su an:)
From Home to Social: The Evolution of Your Customer Data

İş Zekasını Özgeçmişinizde yer verin!

İş Zekası artık giderek ciddi olarak meslek aşamasına Türkiye’de de gelmeye başladı, her ne kadar bu sefer her popüler konuda yaptığımız kirlenme ve yaratttığımız enflasyon gibi ama faydalı bir makale özellikle iş zekasına yeni atılmak isteyen genç arkadaşlarımız için. Global bir bakış!

24 Mart 2010 Çarşamba

Business Intelligence: The Real Challenge - Technology

Tecrübe gerçekten çok önemli , John Parkinson'nın ağzından bal damlıyor. Burada değindiklerinin sevdiğim yanı, sadece toerik değil, pratik bir takım tecrübeler içermesidir. Belkidei işin içinde olduğumuzdanmıdır nedir, bu kişinin bizzat proje yaptığını, araçlara ve teknolojiye dokunduğunu konunun iş birimlerindeki sıkıntısını yaşadığını ben bizzat hissediyorum ve gerçekten tavsiye ediyorum. Eline sağlık john Hocam iyi dile getirmişsin, getirirkende teoride kalanları hafif eleştirmiş konunun  sadece seksi kullanımlar olmadığını da aralara sıkıştırmıssın.
 
Business Intelligence: The Real Challenge - Technology

23 Mart 2010 Salı

Sözüm Ona İş Ortaklığı mı? yoksa iş ortaklığı faydalı mı ?

Yönetim danışmanlarından Bob Barker'in Beye Network'de yayınlanan partnerlık ile ilgili makalesi gelince dayanamayıp yer vermek istedim. Nitekim iş ortaklığı yapısına Türkiye'de baktığımızda nedense kurumlarımızda oldukça bencil  bir davranış ve güven eksikliği söz konusu. Aşağıdaki tabloda iş ortaklığını sürükleyen ana nedenlere baktığımızda , pazarın bu baskıları otomatikman getirdiği aşikar.   

Kendimizi örnek aldığımızda genelde temsil ettiğimiz BI teknolojileri için gerek bizler çok gönüllü olarak gerekse temsil ettiğimiz kurumların özel istekleri ile bu partner ağını hep kurmaya ve özelliklede desteklemeye çalıştık. Doğal olarak, kaynak sayısını artırmak, yeni pazar ve dikey sektörlere girebilmek, var ise teknoloji bir takım sektör know-how'u  ile birleştirip ürünler ortaya çıkarıp sürüm ve proje sayısını artırmak.

Fakat son yılllarda teknoloji dünyasında yaşanan globalleşmeler pazardaki baskıyı iki şekilde artırdı. Global tedarikçilerin bazıları tarihçileri gereği bu partnerlik yapısını ne pahasına olursa olsun desteklerken ve pazarda " partner'ını koruyan" olarak bilinirken, bazılarının ise bilakis " güven olmaz onlara ne yapacakları belli olmaz" gibi bir ifade anılması artık olağan hale gelmiş konumda. Bazı teknoloji firmalarının ise kendileri açısından son derece iyi olan bizlerin ise "kör bakışı" dediğimiz şekilde alt partner'lerini kendilerine bağımlı köle hale getirdiklerini görüyoruz.

Yandaki şekilde ne zaman partnerlik yapılması gerektiğini özetlemektedir. Zaman eksenine baktığımızda uzun veya kısa vadeli bir bakışı sergilendiği ayırılırken,  alttaki boyutta değişime cevap verebilme kabiliyetinin zayıf yada güçlü olması ve tüm bunların tehditmi yada fırsatmı olmasına bağlı olarak yorumlanacak olan potansiyel etkisi partnerlik ihtiyaç statüsünü ortaya koymaktadır.

Her zaman bu tür tartışma veya toplantılarda gündeme  getirdiğim bir konu vardır " herkes birbirini bir defa kandırır" akabinde kazan-kazan statüsünde bir iş ortaklığı olması mümkün değil. Türkiye'de halen sözlere, geçmişinize göre iş yapmanın geçerli olduğu bilinmekle beraber , her zaman iş ortaklığını desteklemek anlamda iyi niyetli olmak taraftarıyım. Ne demişler," iyilik yap denize at" :) . Nitekim yine gerçek tecrübelerimiz bizzat yapmış olduğumuz projelerin bazı diğer sektöre girmek isteyen partnerlar tarafından sahiplenip etik olmayan şekilde organizasyonlarda habersiz sunulduğunu, önce verilen etik sözlerin tutulmadığına çok kez şahit olduk. Bu tür örneklerin sayısı arttıkça ben artık bunun kurumların kısmi etik sorunlarına bağlamakla beraber, dış baskılarla(acaba kimler!) buna itildiklerini görüyoruz. Buna izin vermeyen müşteriler olmakla beraber, geçici zevk ve pazarlama tuzağına düşen bazı kurumların da buna isteyerek veya istemeyerek alet olduklarını görüyoruz. Oysa bu pazarda uzun yıllar çalışmak adına bunlara dikkat etmek gerekiyor. 

Fakat iş ortaklıklarında ortaya çıkan kişisel özellikler, egolar ve vizyon eksiklikleri aslında olabilecek muhtemel bir çok başarılı ortaklığın da önüne set çekmektedir. Bir örnekle pekiştirmek gerekirse Businessobjects, Cognos, QlikView aslında arzu ettiğimiz ilave BI teknolojilerini de teknoloji yetkinliğimiz içinde barındırmayı  arzu edip, Türkiye'de çok ihtiyaç olan bağımsız  BI danışmanlığını vizyon edinme gafleti ile bazı tedarikçilerle geçmişte görüşme yaptık. Bunu hiç söylemeden  fırsatçı danışmanlık projeleri ile kaynak transfer edip, zaten yapabilirdik. Bugün global arenada çok örneği olan bu çalışma şeklinin Türkiye'de kullanıcıların bazılarının benimsemesine rağmen, ummadığımız şekilde   bazı global tedarikçilerin benimseyemediğini, dahası hazır olmadığını  gördük. Oysaki etik değerleri sözleşmelerle destekleyip herkesin üzerine düşenleri yaptığı bu ortamda(ayrı ekipler, danışmanlar) bunun Türkiye'de de olmaması mümkün değil. Bir başka açıcan bakıp hiç teknoloyi satışı yapmayı  düşünmediğinizde  de malesef sadece hizmet firmalarının kirlenen danışmanlık ortamında maliyet baskısı ile yaşaması söz konusu değil. 

Özet bir şekilde değindiğim bu partnerlik konusuna halen inanmakla beraber, kurumdan kuruma, nesilden nesile değişen bir konu olduğu açık! Dediğim gibi biz açığız, gelin iş ortağı olalım. Mevlana ne demiş " kim olursan ol gel" :)

İş Zekası araçların kullanım kolaylığı ve Önyüz Cazibesi-Cindi Howson

BIScorecard 'in kurucularından ve BI dünyasında sık sık yazıları ile görünen Cindi Howson' nın aşağıdakı daki yazısı çok çok özel olmasada bugün İş zekasının geldiği noktada son kullanıcı gözünde arananları bazı tedarikçilerin ürün ve başarı öyküleri ile özetlediği okunmasında faydalı olan bir döküman. Şahsen sponsorluk olan bu tür araştırmalara çok tereddütlü de baksam, bu konuda yapacak çok da bir şey yok. En azından başarı öyküleri ve ürünlerin genel tanıtımı için faydalı. Açıkcası Indicee ve etHority de oldukça niş ürünler.

Webex'i izlemek için

Raporun pdf halinide download edebilirsiniz, edemeyenler bana ulaşabilir.

21 Mart 2010 Pazar

Oracle'in Stratejisi " Best of breed" mi ?


Oracle İş Uygulamaları çözümlerini  ve stratejilerinin paylaşıldığı “Oracle Application StrategyUpdate” organizasyonu için  17  Mart Çarşamba öğleden sonra Swiss Otel’de idim.

Dışarıdan yakınen izlediğim Oracle’in son yıllarda yaptığı arka arkaya satınalmalar doğal olarak entegrasyon stratejisindeki soruları da beraberinde getirdi.  Aslında IBM, Microsoft ve SAP gibi global teknoloji ve yazılım tedarikçilerine baktığımızda içlerinde ticari başarıyı en iyi sağlayanın Oracle olduğunu gözlemliyoruz. Bunu da satınalmalara, bu tür teknoloji porftföyü ve daha da önemlisi bunu satınalınan ürün ailesini ilgilendiren ekosistem ve kanal yönetimi ile en iyi hayata geçiren grup olduklarını görüyoruz. Basit bir örnek verecek olursak geçmişte Oracle Express, 9i OLAP engine vs. derken , Hyperion’nın alınması ile birlikte son iki yıldır özellikle Essbase satış ve projelerinin  arttığını görüyoruz. Oracle’in bu konuda en iyi ürünü öne sürerek bir nevi “best of breed” yaklaşımı ile devam etmesini takdir ediyorum. Yapılan projelerine baktığımızda ise ellerindeki poftföyü kullanmaya çalıştıklarını görüyoruz.

Gün başında Oracle’in stratejisini dört gözle dinlemeye başladığımda ise, sunumun  sonrasında ortada entegrasyon stratejisine dairhiç bir bilgi olmadığın gördüm, yada bunu anlayacak bilgim yoktu! Gününtemasına baktığımızda Oracle’in sadece hangi alanlarda hangi ürünlerininolduğunu tanıttığı ve özellikle başarı öykülerine yer verdiği bir organizasyonortaya çıktı. Kıssadan hisseye yer verecek olursak, JD Edwards tarafına ağırlıkverecekleri, Hyperion ile ciddi iş dünyasını hedeflediklerini ve Siebel ile deCRM ve özellikle iş zekasında da önemli hedefleri olduğunu görüyoruz. Ayrıacreal-time BI için de sundukları BI analytics çözümü için ise şahsi fikrim yineOracle ‘in teknik olmasa bile ticari olarak yine başarılı olacağını tahminediyorum. (hazır çözüm yaklaşımı ile !) Her ne kadar TEB CFO sunu key-notespeech için davet edip iş fokuslarını göstermeye çalışsalarda, Oracle’in işdünyasına tam yaklaşamadığını ve teknoloji fokusunun devam ettiğini yöneticisinden,teknik adamına satışcısına şahit oluyoruz.  Hayata geçiremediği stratejisiyle eleştirdiğimizSAP ‘nin  ise tersine bu alanda Oracle’anazaran daha net iş fokusunun olduğu görüyoruz, biraz da ERP kökenli tarihçesinin avantajını yaşıyor.

Sözün özü olarak Oracle'in " best of breed" yaklaşımını benimdiğini düşünürsek sizce yanlışmı yapmış oluruz? Hiç tartışmasız  bu şekilde olsa bile ana teknoloji sağlayacısının yine Oracle olması
son kullanıcıya fiyat avantajı yaratacaktır.!


20 Mart 2010 Cumartesi

In Memory BI vs Appliances BI sarkastic approach :)



Ne anlıyoruz burda, geleneksel yaklaşıma ne takarsanız takın arzu edilen sonucu bize sağlamıyormuş:)

Joey Fitts Analytical Paradox hakkında Strateji Liderliği Zirvesinde konuşuyor

Analitik Paradoks 

Aberdeen Group BI Impact on Business

Aberdeen Group global bir �ok uluslararas� kurulu� i�inde �ahsen takip  etti�im ve tarafs�zl���na en �ok inand���m gruplardand�r. Grafikte i
Aberdeen Group global bir çok uluslararası bağımsız araştırma kuruluşu içinde takip edip nispeten en tarafsız yorum yapanlardandır. Araştırma sonucunda iş zekasının sıcaklığının hiç de azalmayacağını görüyoruz, nitekim başarılı ve başarısız projeler bunu belirleyecek

Analistler olmadan Analiz !

Tom Davenport
Tom Davenport yine yapacağını yapıp yeni bir tartışma başlatmış, mutlaka tavsiye ediyorum. nitekim bugün gelinen noktada veri analizinin nasıl yapıldığı, yapanın niteliği ve alınması gereken aksiyonlar düşünüldüğünde giderek bir bilgisayar tabanlı ileri bir mekanizmasının devreye girmesi gerekiyor. Fakat burada da en çok tartışma konusu olacak olan konu ise, insan kullanımı ortadan kalkacak mı?  Kanımca ve genel olarak kesinlikle hayır, ama hedef her iki tarafıda bir sonraki aşamaya geçecek şekilde zorlamak :) Tavsiye ediyorum.
Analysis without Analysts - Tom Davenport - Harvard Business Review
"Simplicity is ultimate sophistication " L. da Vinci

19 Mart 2010 Cuma

VERTICA is on fire!!


Sütün Tabanlı veriambarı veritabanı üreticisi Türkiye'de sessiz iş ortağı DSS Technology tarafından temsil edilen Vertica uluslararası arenada giderek büyüyor ve daha agresifleşiyor. Yönetim kurulunda Veri tabanı gurularının bulunduğu Vertica toplam sahip olma maliyetinde gerçekten son derece avantajlı bir maliyet tasarrufu sağlıyor. Darısı Türkiye'nin başına! Bir dönem gelecek, artık üreticinin kim olduğu  değil,  tüketicinin neyi ödediği anlam kazanacak, henüz zaman var:)

Vertica update | DBMS2 -- DataBase Management System Services

16 Mart 2010 Salı

Oracle BI Uzmanı Mark Rittman'nın Pozitif Yorumlar- A Quik Look at QlikView

Dqha önce görmemiştim, bir BI arkaşımız yönlendirdi, sizlerinde görmesini istedim. Yazı eski versiyonlar eski olsada fikri savunması ve öne çıkarması,son derece tarafsız bir yaklaşım.

Rittman Mead Consulting » Blog Archive » A Quik Look at QlikView

Aklın yolu bir :)

SAP BusinessObjects Evangalist BI professional'i Timo Elliot'u uzun zamandır tanır , yurt dışı içi bir çok aktivitede kendisi ile beraber olduk. Kendisi şahsen yakinen takip ettiğim, sunumlarından faylandığım, öğrendiğim ve üzerine bir şeyler koyduğum bazı profosyonellerden birisidir. En son olarak da 1-2 Şubat 2010 tarihinde yaklaşık 1 ay önce Londra'da Gartner'in BI event'indeki organizasyonda karşılaştık ve sohbet ettik. Bilmeyenler içinde 26 Martta kendisi yine Türkiye'de benzeri bir sunum için geliyor. Timo'nun Londrada'ki paneline ve sunumuna katıldım .

Sanırım yıllar içinde mentalite ve tecrübeyi geliştirdikçe konu üzerinde zaman ve efor sarfedince, BI profösyonelleri olarak da aynı şekilde düşünülmeye başlanıyor.


Yukarıdaki resimdeki slide , yaklaşık 1 yıl önce 27 Mayıs 2009 da Gartner Türkiye'nin düzenlediği Business Intelligence event'inde kendi tasarladığım bir slide idi. In-memory BI yaklaşımını ve doğuştan bazı sorunların çözüldüğünü vurgulamak içindi. (Orijinal döküman ulaşmak için tıklayınız)  (Slide-20)

Aşağıdaki slide ise Timo'nun 1-2 Şubat tarihlerinde Londra'da yaptığı sunumda kullandığı slide idi. nitekim hoş bir tesadüf fakat iki zıt noktayı vurgulayan bir yaklaşım idi. Timo ile aynı düşünmekten duyduğum mutluluğun yanında,  çizimine tümüyle de katıldığımı söyleyemem.
 (Timo nun slidelarina ulaşmak için tıklayınız)


15 Mart 2010 Pazartesi

SAP basitliği savunuyor!

SAP Senior  Product Marketing 'den sorumlu Vice President Jonathan D.Becher'in ŞUbat 2010 da halka açık web sayfasındaki SAP Explorer'a dair yayınladığı whitepaper'daki pozisyonlama şablonu aşağıdadır.



Bahsi geçen modüllerin arkadasındaki veri hacimlerinin yüksek olduğu ve geri plandaki entegrasyon ve büyük veriler içinde ayrı bir ETL katmanından geçilen modüllerin grafikte olmaması sanırım, o kısmın EIM kısmında ele alınmasından. Bu yaklaşımla ilgili yorumlardan memunn olurum .

European Master Data Management Summit 2010!!


MDM konusunun ve farkındalığının Türkiye de yavaş yavaş ilerlediğini düşündüğümüzde (olgunluk seviyesinden bahsetmiyorum :), son derece faydalı bir organizasyon. DSS Technology'nin Information Management, MDM ve Governance alanındaki uluslararası yetkinlikteki bağımsız iş ortağı Platon'da Altın Sponsorlardan.

Master Data Management Summit Europe 2010 - London UK - 19-21 April 2010
 

Considering the fact MDM awareness increases (I am not talking about maturity!:), I would strongly advise this organization.. Platon that is strategic partner of DSS Technology 's   is gold sponsor!!

13 Mart 2010 Cumartesi

Telecom Magazin Aralik 2009





Erikli Nestle Waters Yönetim Komite Toplantısında İş Zekası Konulu Sunum için davet edildim.



Bursa'da temelleri atılıp , önce Türkiye pazarındaki liderliğin sonrasında, uluslararası pazarda da önemli başarısı sonrasında Nestle grubu ile ortaklığa giren Nestle Erikli Waters aylık olağan " Management Commitee " toplantısına İş Zekası konusunda bir sunum yapmak üzere davet edildim.

Genel Müdür ve şirketin tarihsel sahibi ve mevcut ortaklarından Sn. Hasan Aslanoba 'nın bizzat yürüttüğü toplantı ve IS/IT Müdürü Sn. Nihal Topaloğlu 'nun program yöneticiliğini yaptığı organizasyonda ,kendi sunumumda  temel amacı katılıcımlara,iş zekası temel ilke ve gelişmelerini anlatırken özellikle son yıllarda iş zekası pazarında yaşananların neden ve sonuçları hakkında tecrübelerimi paylaştım. Temel İş Zekası, Performans ve Strateji Yönetiminin teorik-fonksiyonel ayırımını teknolojik farkları ile pozisyonlarken, son kullanıcılara basitlik ve performans yönetiminin teknolojik örneklerini ve bir sonraki  adımları konusunda da bilgiler paylaştım. Sunum sonrası ManCom toplantısı yemeğine  davet, ve gösterdiği ilgi ve iş zekasına yapmış olduğu destek için   başta Sn. Hasan Aslanoba ve tüm ekibe özellikle teşekkür etmek isterim.


(I have been invited by Erikli Nestle Waters in order to present "Business Intelligence" to Management Committee. My presentation consisted of core BI, EPM-CPM, Strategy management conceptual differences  as well as recommendation of Business Intelligence project implementation relying on historical practical experience.  I am delightful to see C-Level support by Erikli management team especially founder and existing partner of Mr. Hasan Aslanoba. I would like to express my sincere appreciation to all team for their interest to me.) 


TechnoLogic 'e İş Zekası konulu Röportajım

Yeni Nesil İş Zekasını yorumladığım kısa röportaj

KayseriGaz Üst Düzey Yönetim Ekibine İş Zekası konusunda birifing verdim


KayseriGaz Genel Müdürü S. Ahmet Hakan Tola'nın son derece vizyoner girişimi ve bizzat sponsorluğunu yaptığı, ve Bilgi Sistemleri Direktörü Sn. Mehmet Ensari tarafından program yöneticiliği yapılan İş Zekası projesine dair,  tüm üst düzey ekibe  İş Zekası konulu bir sunum gerçekleştirdim.  Kurumsal kaynak planması konusunda uçtan uça bir SAP kullanıcısı olan katılımcılara İş Zekasının  temel ilkeleri, iş zekasından kendileri için ne anlama geldiği, olumlu olumsuz tarihsel ama pratikte karşılaşılmış proje tecrübelerimizden örnekler verirken, projeye nasıl hazırlanmaları gerektiği konusunda bilgiler paylaştım. Bunun yanında iş zekasında en çok karşılaşan engeller ve proje yönetim metodolojisi konusunda da şahsi tavsiye ve tecrübelerimi aktarırken, mevcut BI teknolojilerinin kullanımdan örnekler verdim. 2 farklı tarihte öncelikle C-Level ve akabinde tüm anahtar kullanıcılarında katıldığı brifingler verilmiştir.  Davet üzerine gerçekleşen bu organizasyon ve tüm ekibe gösterdikleri ilgi için teşekkür ediyorum.  

QlikView Turkiye'de Büyüyor


QlikView Türkiye'de BI Technology ile Büyüyor  (Mart- 2010)

( QlikView grows in Turkey with BI Technology )