10 Nisan 2010 Cumartesi

Hayat/iş Dersleri - Work-Life Lessons From Peter Drucker


Modern yönetim tekniklerinin babası, MBA ve tüm yönetim derslerinde  kitaplarıyla, makaleleriyle büyüdüğümüz  Peter Drucker'dan gerçekten güzel bir özet gelmiş. Tavsiyelerinde iş ve organizasyon yaşamında büyümenin ve kredibiletinin aynı  zamanda kişisel anladamki gelişimini dış dünya ile iş haricinde de nasıl paylaştığını veya paylaşılması gerektiğini özetliyor. İçimden bir ses çok samimi , her ne kadar bu alanda guru olsada hafiften keşkeleri de içeren tavsiye niteliğinde bir yazı olduğunu düşünüyorum. 

Günümüz dünyasında bilgi saklamanın özellikle pozisyon kaygısı yaşayan küçük düşünenlerce çok kullanıldığı ortamda ancak, yıllar veya kimi zaman sorunlarla karşılaşınca ancak Drucker'in makalesinin anlaşılabileceğine inanıyorum. Unutmamak lazım; insanın büyümesi ve gelişmesi için sadece yılların geçmesi değil aynı zamanda, kendini değerlendirebilmesi, anlaması ve aslında da zorlaması  gerekir. Özellikle inanılmaz şekilde bir değişimin yaşandığı internet çağında, kişisel egolarımızın, bulunduğumuz ortamların ve daha bir çok etken iş veya özel hayatımıza etkisi artık eskisi gibi olmamasını zorunlu kılıyor.!

Ne diyordu reklamda; çok çalışmam lazım çok :)

Work-Life Lessons From Peter Drucker - Careers


Madde-1 : Kendi kendini geliştirme pratiği : Sadece iş değil iş dışında da hayatımızı düşünmemizi, nereye gitmek istediğimize istinaden kendimiz ile ilgili olarak başkalarının değil, kendi kendimizin planını yapmamız gerektiğini söylüyor. Doğru değil mi? Aslında bizi bizden daha iyi bilecek kaç kişi olabilir ?

Madde-2 :Size özel eşsiz güçül yanlarınızı tanımlama ve onları daha da geliştirme: Bugün en çok hayata düşülen konulardan biriside, kendi güçlü yanlarımızdan öte zayıf yanlarımıza fokus oluruz. Aslında dışarıdan baktığımızda , zayıf yanları güçlerinmenin yanında güçlü yanlarımızı dada iyi eşssiz hale getirme olasılığı gerçekten daha fazladır. %100 katılıyorum!


Madde-3: Aynı zamanda ikinci veya paralel bir kariyeri hayata geçirme: Bir süredir üzerinde düşündüğüm bir konu idi aslında. Bu konuyada gönülden katılıyormu, ister gönüllü bir iş olsun ister hobi ister başka bir şey. Kendimizi bir başka alanda da değerlendirme ve geliştirme imkanı için önemli. Öğretmek, ders vermek gerçekten ego değil ama bir değer yaratmak için bence çok çok önemli. İyi bir öğretici olmadığımı düşünerek bu alanda da uğraşıyorum.Sabır:)

Madde-4 : Cömerlik yada vericiliğinizin pratiğini yapmak : Tabi zorla olacak bir konu değil ama sanki süreki önünden geçip gözardı ettiğiniz bir dilenciye para vermek gibi hissetmemek lazım. Gerçetkten arzulanan belki fırsat belki durum olmadığından yapamadığımız göstermediğimiz bu yanımıza fokus olmaktan bahsediyor. Genel biir konu açıyor ve bize fırsat veriyor, birşeyler yapın bu konuda..katılmamak eldemi..?
 
Madde- 5: Öğretme ve öğrenme: Hayat bu konuda başlı başına bir öğrenim ise, sürekli öğrenmeye ve gelişime  inanıyor Drucker. Bu konuda öncelikler isterler, arzular değerlendirip, aksiyona geçmemizi öneriyor...

Ne diyim bu adamı çok sevip gıptayla izleyen, okuyan  birisiyim onu. Çok tipik olacak ama son yıllarda Drucker kadar yönetim dünyasına katkıda bulunup iz bırakacak biriside gelmedi, umarım yeniler çıkar.  En sevdiğimde son sözü  ;

“The best way to predict the future is to create it " 

Hadi başlayalım beraber,  10 dk geç kalmak 15. dk. geç kalmaktan iyidir dimi :) ?

Hiç yorum yok: